Selecteer een pagina

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik werk bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Daar ben ik met name bezig met planvorming voor de multidisciplinaire inzet bij een groot incident. Ook heb ik de zorg voor de alarmering van de diverse functionarissen bij een incident. 
 

Is deze baan makkelijk te combineren met deze functie? 

Ja, mijn werk is erg flexibel, dus ik kan mijn werk goed combineren met het zijn van teammanager bij SteDoCo.

 

 

Toen je werd benaderd voor de functie van Teammanager moest je hier lang over nadenken? 

Ik moest er wel even over nadenken. Toenmalig trainer Gijs Zwaan vroeg het aan me na een oefenwedstrijd waar ik bij aanwezig was. Ik heb zelf nooit gevoetbald en was dus ook nog nooit in een kleedkamer geweest. Geen idee wat er allemaal moest gebeuren en wat er op mij af kwam. Maar ik ben de uitdaging aan gegaan en het is best goed gekomen. 

Hoeveel uur ben je met voetbal bezig in de functie van Teammanager?  

Nou, daar ben ik toch wel zo’n 20 uur per week mee bezig. Ten eerste natuurlijk al de trainingen. Ik was (zeker voor corona) altijd zo rond 18:15 op de club. Dan dronken we altijd koffie met de staf. Daar sprak ik ook altijd de vertrektijden van de bus af enzovoort. Dan om 20:00 uur trainen en dan pas na de training, als alle spelers weg zijn, met de verzorgster de kleedkamer nog beetje opruimen en naar huis. Dan was het snel al een uur of 22:00. Op de dinsdag bleef ik altijd maar tot 20:00, omdat ik ook nog bij de brandweer zit en daar op de oefenavond moest verschijnen. De zaterdag stond natuurlijk in zijn geheel in het teken van voetbal. Bij de gemiddelde oefenwedstrijd was ik altijd rond een uur of 10:30 op de club en dan rond een uur of 19:00 weer thuis. Er waren natuurlijk ook uitschieters bij verre reizen.

Ben je iemand die intens mee leeft tijdens de wedstrijd? 

Ja, ik leef heel intens mee vanaf de kant. Ik sta al bij iedere kans haha. Ik ben ook echt supporter tijdens de wedstrijd.

Hoe zag jouw zaterdag eruit als SteDoCo een uitwedstrijd moest spelen? 

Bij een uitwedstrijd ben ik altijd zo rond 10:30 op de club. Wel een beetje afhankelijk van de reisafstand. We willen altijd rond rond de 1,5 uur voor de wedstrijd aanwezig zijn. Dus als we om 14:30 spelen, zijn we zo 13:00-13:15 bij de ontvangende club. Als ik dan aankom drink ik eerst een bakje koffie en zorg dat alle papieren die we nodig hebben klaar liggen voor de staf. Ik schrijf voor mezelf altijd de opstelling op, zodat ik die in de bus het wedstrijdformulier kan invullen. Dan gaan we met de staf naar de kleedkamer, waar de speler zich dan al verzameld hebben. Daar wordt de wedstrijdbespreking gedaan. Hierna vertrekken we naar de spelersbus om op pad te gaan. Ik check altijd of alle spullen aan boord zijn en belangrijker, of alle spelers in de bus zitten. Dan deel ik de lunchpakketten uit, zodat iedereen onderweg wat te eten heeft. En daarna bijna altijd een serie op Netflix. Bij aankomst alles uitladen, helpen met het uitdelen van de wedstrijdtenues. De eerste 3 jaar deed ik dat alleen, dit seizoen hadden we een materiaalman mee die dat deed. Dat scheelde mij weer iets tijd. Daarna gingen we met de staf altijd een bakje koffie drinken in de bestuurskamer van de tegenstander. Vaak een gesprek met de trainer of bestuurslid van de tegenpartij of met een van de (assistent)scheidsrechters. De spelers gaan altijd 35 minuten voor aanvang van de wedstrijd beginnen aan de warming-up. Voor die tijd was ik weer in de kleedkamer om te kijken of alles goed was met de kleding etc. Dan mee naar buiten om links en rechts te assisteren of gewoon op de bank zitten en kijken naar de warming-up. Vaak ook even een gesprekje met wat wisselspelers. Dan weer naar de kleedkamer, waar de spelers het wedstrijdshirt aantrekken en ik bij de deur wacht op het signaal van de assistent-scheidsrechter. Alle spelers nog even een hand geven voor de wedstrijd en met z’n allen naar het veld. Na de opkomst geef ik ook de reservespelers allemaal nog een hand. Tijdens de wedstrijd volg ik het spel, maar ik deed ook nog de berichten op Twitter plaatsen. Was soms best druk om alles in de gaten te houden. En ik deed de wissels als dat aan de orde was. Na afloop altijd de kleding verzamelen en soms nog een keer wat drinken in de bestuurskamer. En het belangrijkste, zorgen dat alle spelers weer op tijd in de bus zaten. Het is nog nooit gebeurt dat we een speler zijn vergeten haha. Als we dan na de reis weer aankomen ruimen we de spullen op, loop ik de bus nog een keer na of dat deze schoon is achter gelaten en ga ik ook weer naar huis.

Hoogte- en dieptepunten? 

Het dieptepunt is wel corona. Dit zal voor de meeste zo zijn de afgelopen seizoenen. 2 seizoenen niet uitgespeeld, dan is het best lastig om met spelers in contact te blijven en vooral gemotiveerd. Dat was echt heel jammer. Helaas heb ik geen kampioenschap meegemaakt, maar ik vond het echt fantastisch om te werken met mensen in de staf, maar ook in de selectie die heel veel meegemaakt hebben op voetbalgebied. Die verhalen zijn echt leuk om aan te horen. De winst in Hoek, toen Giovanni Hiwat in de 92e minuut de winnende binnenschoot, dat was wel even een vreugde explosie. Met als resultaat de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, spelen in ons eigen (gebouwde) stadion. Dat was ook mooi om mee te maken. Verder heb ik gewoon veel mensen leren kennen en dat vind ik zelf erg mooi. Wat dat betreft is het toch een klein wereldje, je komt elkaar overal tegen.

Hoe heb je de rand zaken van de voetbalwereld beleefd naast de zaterdagmiddag? 

Die waren niet altijd leuk. Er spelen heel veel randzaken. Met de KNVB, met tegenstanders, maar ook binnen de eigen club. Iedereen heeft een eigen en ander belang. En soms botsen die en dat is niet altijd even leuk. Maar ik ben volgens mij overal wel uitgekomen met de betrokken partijen. Maar ik weet inmiddels wel dat het in het voetbal op dit niveau niet alleen maar draait om de wedstrijden op de zaterdag middag. Er komt echt heel veel meer bij kijken. En dat kost redelijk wat telefoontjes, mailtjes en soms ook ergernis. Maar toch had ik het voor geen goud willen missen.

Hoe heb je de media-aandacht ervaren in de week van FC Utrecht thuis? 

Ik vond dat fantastisch. Zo leuk om een keer te werken met ESPN of met FC Utrecht TV. Ook dan zie je wat er allemaal bij komt kijken bij een live-uitzending. En daarnaast natuurlijk onze media waar we vaker contact mee hebben. Ik moet echt zeggen dat het heerlijk werken was, allemaal aardige mensen die er met z’n allen gewoon ook een leuke dag en super uitzending van wilden maken. 

Ga je het dagelijkse ritme als   Teammanager missen? 

Dat ga ik zeker missen. Ik heb nu opeens 2 avonden en de zaterdag geen verplichtingen meer. Ik kan nu kiezen wat ik ga doen. Maar de telefoontjes van de trainer, of de appjes in de spelersapp en alle gesprekken tijdens de trainingsavonden ga ik zeker missen. Ik ben nooit met tegenzin naar een training of wedstrijd gegaan. Wat ik net al zei, ik was er toch zo’n uur of 20 mee bezig in de week. Dus mijn dagritme zal ongetwijfeld anders worden. Maar ook dat komt helemaal goed. Ik zal SteDoCo zeker blijven volgen en bezoeken. Maar de busreis naar Harkema of Hoek zal ik wat minder missen haha.

In de voetbalwereld heb je snel een groot netwerk, hoe ging dat bij jou? 

Dat gaat eigenlijk vanzelf. Voordat je het weet hangt er iemand aan de telefoon of spreek je iemand bij de tegenstander. En natuurlijk alle spelers van de afgelopen seizoenen. Met sommige heb ik nog wel eens contact. En je komt elkaar natuurlijk regelmatig tegen, dus zo onderhoud je je netwerk ook. Het is ook belangrijk om een netwerk te hebben. Bijvoorbeeld voor het plannen van oefenwedstrijden of vragen rondom een wedstrijd. Maar ook met de KNVB, of met (assistent)scheidsrechters. Dus voordat je het weet staat je telefoon vol met nummers en e-mailadressen.

In hoeverre was je betrokken bij de wedstrijdbespreking etc. 

Met de wedstrijdbespreking was mijn rol zeer beperkt, alleen zorgen dat iedereen er was. Als teammanager regel je alles wat niet met voetbal te maken heeft, dus met de tactieken, opstellingen, wissels, nieuwe spelers en dergelijke heb ik me nooit bemoeit. Ik heb alleen geprobeerd om alles rondom het voetbal goed te regelen, zodat de staf en spelers zich alleen maar hoefden te focussen op de trainingen en de wedstrijden. En volgens mij is dat best aardig gelukt.