Selecteer een pagina

Het niveau van het algehele toernooi was echter nog zeer teleurstellend te noemen we hadden tot nu toe weinig wedstrijden gezien die we ons tot in lengte van jaren zullen blijven herinneren. Het waren vooral wedstrijden met een lage intensiteit en weinig weerstand. tot aan de dag van de EK finale Zondag 11 juli. Engeland overrompeld Italië in de eerste helft en weet al na twee minuten de score te openen in een vol gepakt Wembley Stadium komt engeland na twee minuten al op een 0-1 voorsprong als Luke Shaw de bal keihard tegen de touwen schiet na een goed uitgespeelde en snelle aanval.

De ploeg van Roberto Mancini  had geen  antwoordt op het tactische spel van de Engelse wat overigens ook nog eens zeer gedisciplineerd verdedigend. Maar om nou te zeggen dat de Finale na 45 minuten al beslist zou kunnen zijn, dat is natuurlijk  veel te vroeg zeker gezien het feit dat arbiter Bjorn kuiper zo veel mogelijk door laat gaan. Met als resultaat dat de EK finale in een hoog tempo wordt gespeeld waardoor maar liefst 60.000 toeschouwers getuigen zijn van een heerlijke voetbalwedstrijd die spannend blijf tot de allerlaatste minuut en dat komt mede doordat Engeland vergeet door te drukken, 

Direct na Rust gaat Italië vol overtuiging op zoek naar de gelijkmaker maar ook in de tweede helft lopen de Italianen steeds maar weer tegen een Engelse muur aan,   tot  de 67ste minuut als Bonucci de gelijkmaker voor zijn rekening neemt. Met nog een kwartier te gaan stond Engeland  ineens met de rug tegen muur, Italië wil het duidelijk in de reguliere speeltijd afmaken. Maar dat laat Engeland logischerwijs niet gebeuren, de persoonlijke duels nemen behoorlijk en dus valen er ook gele kaarten, maar ja wel praten over een finale, passie en strijd zoals het hoort. Kuipers raakt er tevens niet van onder de indruk en fluit een fantastiche wedstrijd, een bekroning op zijn lange scheidsrechters loopbaan.

1-1 is uiteindelijk de eindstand in de reguliere speeltijd dus gaan we nog even door in het in het Wembley Stadium waar de sfeer overigens de hele wedstrijd al geweldig is.  Beide ploegen lijken genoegen te nemen met een strafschoppenreeks al creëren beide landen enorm veel kansen het  lijkt dan ook wachten op het winnende doelpunt maar ook beide keepers spelen de wedstrijd van hun leven en lijken niet te passeren.  de EK finale krijgt nog een toetje : een  Strafschoppenreeks  speciaal voor de strafschoppen ingebrachte Rashford (paal) en Sancho (redding) en ook Saka (redding) misten mede daardoor pakte italie de Europese titel ten koste van Engeland.